Jag går upp vid sju och letar rätt på duschen, den är för båda killar och tjejer och de som vill se lite mer än vad jag vill att de skall se. De har inga riktiga dörrar utan glasdörrar som i och för sig är lite frostade. Men med en bra sarong så är det problemet också löst.
Turen går iväg vid niotiden och nu är vi fyra stycken som far iväg. Även denna gång är det en pratig ”tant” som är med. Hon säger att hon är från Australien men hennes engelska är så usel att chauffören behöver tolkning av en av oss andra. Hon frågar dessutom om allt som chauffören precis har berättat så jag anar en viss irritation där… Bl a frågar hon om vi skall stanna när han nästan har parkerat färdigt utan för Hector Petersons museum. Chauffören svarar nej och hon tänker stanna kvar i bilen…
Innan vi kommer till museet så får vi veta att det bor cirka 5 miljoner människor i Soweto (varav en är en vit tjej från tyskland (som han känner till) som är gift med en afrikan). Chauffören delar in människorna efter färgerna svart, färgad och vit. Under apartheid var det tufft för den svarta befolkningen då de inte hade rätt att äga mark eller fast egendom. Soweto ägdes av staten och de fick hyra sin bostad.
I del delar av Soweto som vi var i så fanns det nästan inga bostäder kvar som ser ut som det gör på de bilder som jag har sett från kåkstäderna. Chauffören menade också på att det var säkert där och att brottsligheten var låg, men där har jag mina tvivel.
Idag bygger staten nya bostäder som ges bort till de som tjänar mindre än 3500 ZAR per månad (lika mycket i svenska kronor) eller inget alls. De vill ha bort alla de gamla ”kåkarna”.
Idag har alla hus elektricitet, vatten och avlopp. Intressant var att de hade byggt en stor kraftstation i området, men att all el tidigare gick till de vita…
Jag har nu sett följande hus
- Nelson bodde med Winnie och Tutus hus. Idag Nelson family museum. Privatägt av Winnie Mandela, Nelsons fd fru. (Bild där det är ett rött staket)
- Desmond Tutus hus. Inte är det öppet mot allmänheten precis… (vitt hus)
Museet är en dels minne över Hector men också det som hände 1976? (kolla årtalet) den 16 juni. Det hela började med att skolungdomarna i Soweto började strejka för at det var tvungna att lära sig allt i skolan på engelska vilket inte var deras modersmål. Det medförde att deras betyg dalade.
Hector var det första offret när strejken övergick till mer än bara en strejk. Han var 13 år när han sköts till döds. Idag är den 16 juni ”Youth day” i Sydafrika.
Kuriosa: De kommer att ha två arenor där fotbollsWM 2010 kommer att spelas in Soweto (en av flera orter som WM kommer att hållas i). Bland annat kommer invigning och final att ske på de en eller båda arenorna.
Turen gick tillbaks till vandrarhemmet på mindre gator, dvs genom stora bostadsområden. Det är ganska trista områden att åka igenom egentligen då alla hus har höga staket/häckar för att skydda sina tomter med.
Eftermiddagen gick åt till att sova middag. Vilket var mycket efterlängtat. Jag behövde denna sömn kände jag.
Klockan sex var det dags för första mötet med gruppen jag skall resa med. Då fick jag veta att gruppen i sig är tre olika turer och dessa kommer att delas i Livingstone samtidigt som andra grupper kommer att ansluta sig till den resa jag skall med.
Jag gick därefter ut och åt middag med en av tjejerna i gruppen. Återigen så var maten supergod och likaså den inhemska ölen.
Nu är klockan efter nio på kvällen och vi skall fara klockan 0600 i morgon bitti. Det är dags att packa ihop alla prylar igen så at jag slipper det jobbet i morgon bitti. Skönt att ha det gjort i kväll. (Anette, Johannesburg 2007-12-12, 21:20)
2007-12-12